De Kade gebruikt cookies om inzicht te krijgen in de bezoekersaantallen en de website te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Het terrein van De Kade Maassluis heeft een rijke historie aan handel en industrie, vooral vanwege de gunstige ligging nabij het water en de spoorlijn. Bij vele Maassluizenaren is het terrein bekend als het fabrieksterrein van Key & Kramer, waar jarenlang buizen gecoat werden.
De firma Key begon in 1907 in de oude visoliefabriek en vervaardigde toen producten voor scheepsbouw, wegenbouw en huizenbouw. Het was ook rond die tijd dat de glastuinbouw in het Westland zich sterk ontwikkelde en er grote behoefte was aan vensterglas. In 1910 werd de Eerste Hollandsche Vensterglasfabriek opgericht (EHV). De fabriek beleefde gouden tijden toen Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog afgesloten was van buitenlandse leveranciers van vensterglas, maar leed daarna onder de moordende Belgische concurrentie. De productie werd met onderbrekingen voortgezet tot 1929.
Vele jaren later rond 1948 fuseerde het bedrijf van de Key’s met de gebroeders Kramer. De Gebroeders Kramer hadden in Terbregge een fabriek voor het aanbrengen van een beschermingslaag op stalen pijpen voor gas en olie ter bescherming tegen corrosie.
Luchtfoto uit het jaarverslag van Key en Kramer over 1951
Het bedrijf van Kramer werd in etappes overgebracht naar Maassluis. Als eerste werd het kantoor overgebracht naar de van de glasfabriek gekochte kantoorvilla (nr.3). Daarna volgde eind 1950 de productielijn (nr.5). De gehuurde grote bedrijfshal van de glasfabriek werd gebruikt als magazijn (nr.4). Voor de opslag van pijpen werd het naastgelegen terrein gekocht (nr.6).
Begin jaren 90 werd het bedrijf gekocht door Conline, die de coating van de buizen voort zette. In 2018 zijn de laatste pijpen gecoat in Maassluis en is er een einde gekomen aan de industriële activiteiten op deze unieke locatie in Maassluis.
Buizen klaar voor transport
Bron: collectie Historische Vereniging Maassluis, industriespoor.nl en archief Conline.